Bu, evet ya da hayır diye yanıtlanması zor soru hakkında değişik görüşler var. Fayda ve zarar bizim elimizde. Nasıl yarar sağlarız, nasıl zarar önleriz? Soruyu cevaplamaya Hangi çocuklar? diye başlamalıyız.
" Üç yaşından küçükleri televizyondan uzak tutsak." Üç yaşın altındaki çocukların televizyondan uzak durmaları önemlidir. Neden? Dil gelişimi için gerekli olan unsurlar ile televizyonda gördüğü uyaranlar farklılık gösterebiliyor. Bu durum çocuğun dil gelişimini olumsuz etkileyebiliyor.
Klip ve reklam gibi alışkanlık yaratan TV programlarının yemek yedirme ya da uyutma amaçlı olarak kullanımı anne-çocuk ilişkisini aşındırabiliyor. Dil gelişimini tamamlamamış, iletişim becerileri tam oturmamış çocukların, günlerini klip kanalları başında geçirmeleri gelişimlerini bozabiliyor; özellikle sözel becerilerini kısıtlayıcı etkiler yaratabiliyor.
TV bize bakmaz. TV karşısında, birbiriyle pek ilgilenmeden oturan kişilere dönüşmek büyüklere bile zararlı sayılabilir. Evimizin doğal parçası olmuş bu eşyayı hayatımızın neresine oturttuğumuz, eşyanın hayatımızı nasıl etkileyeceğini belirliyor.
Televizyonun çocukların hayatında olumlu bir rol oynayabileceği dönem, dil gelişimi mükemmelleştikten sonra gelecektir.
Televizyonu işe yarar hale getirebiliriz. TV düşmanlığı diye tabir edilen bir davranışa girdiğinizde, evde gizli-kapaklı bir TV tutkunluğu oluşturabilirsiniz. Kendisi 24 saat TV seyreden bir anne-babanın zaman zaman aşka gelip çocuklarına TV kısıtlaması koyması, çocuk üzerinde etkili olmayacaktır.
Çocuklara uygun olmayan programları çocuklarının yanında seyredip sonra da onlara çatan bir anne-baba, kalkıp televizyonda ne kötü programlar olduğundan, programların çocuğunun iyi ahlak ve terbiyesini bozduğundan şikâyet ettiğinde, kendi sorumsuzluğunu paylaşacak birini arıyor demektir.
Çocuklarımızın ne seyrettiğini bilmek, neyi seyredemeyeceğini belirlemek bizim görevimizdir.
Televizyon İzleme Konusunda Dikkat Edebileceğimiz Hususlar:
Zaman sınırlaması: Kendinize ve çocuklarınıza TV izleme saatleri belirleyin. Televizyonu evin bir köşesinde devamlı açık bulundurmayın. Televizyonsuz saatlerinize (sofra vakti gibi) sahip çıkın.
Mekân sınırlaması: Yatak odalarına sokmayın.
Birlikte seyir: Çocuk televizyonda her gördüğüne (sırf bir ekrandan yayınlanıyor diye) inanmamayı veya tartışarak kabul etmeyi sizden görerek öğrenebilir. Seyrettiği şeyleri kendi mantık süzgecinden geçirmeyi, gördüklerini tartışmayı, anlatılanlar dışındaki açıklamaları birlikte düşünmeyi sizinle yapmasını sağlayın.
Yorumlama: "Sen olsan ne yapardın?" için kullanabileceğiniz bolca malzemeye TV seyrederken rastlayabilirsiniz. Televizyondakiler hakkında tartışırken, hayattaki çeşitli olası durumlar hakkında düşünce düzeyinde hazırlık yapabilirsiniz.
Neslihan TURGUT
Psikolojik Danışman
-ALINTIDIR-